Vul je kenteken in

Helaas, het lukt ons niet je kenteken op te halen

Doorgaan zonder kenteken

Trekhaak caravan

De meeste mensen laten een trekhaak monteren omdat ze graag een aanhanger willen trekken. Ook als je op vakantie gaat met de caravan is een trekhaak nodig. De vraag is of je een speciale trekhaak moet kiezen voor het trekken van een caravan. Er is in ieder geval verschil in de kabelset.

Vraag een prijs op

 

Welke trekhaak voor het trekken van een caravan?

Wat er aan de trekhaak mag hangen, bepaalt de fabrikant van de auto op basis van motorprestaties, levensduur en constructie van de carrosserie. Dit stelt ook specifieke eisen aan de trekhaak. In principe is elke trekhaak gelijk van constructie, dus van dik metaal en gemonteerd met zeer stevige bouten en moeren. Ook voor auto’s die volgens hun fabrikant niets mogen trekken, zijn er soms trekhaken beschikbaar. Deze zijn dan ongeschikt voor het trekken van een caravan of andere aanhanger, maar wel ideaal voor het monteren van een fietsenrek. Ook komt het voor dat een fabrikant voor een auto met een af-fabriek gemonteerde trekhaak een hoger trekgewicht opgeeft dan voor een auto waar achteraf een trekhaak onder gezet wordt. Het is belangrijk hier goed op te letten bij het kopen van een trekhaak. Na de montage van een trekhaak voor de caravan hoef je je auto niet te laten keuren, de doorsnede van de kogel wordt wel gemeten bij de APK check.

 

Speciale kabelset voor de caravan

Een trekhaak koop je in een pakket met een kabelset. Een caravan heeft vaak veel elektrische voorzieningen in het interieur die ook tijdens het rijden stroom nodig hebben. Denk aan de acculader voor de mover of de koelkast. Daarom laten veel caravankampeerders een of twee constantstroom draden aanleggen. Deze komen vaak rechtstreeks van de auto accu, soms zijn ze onderbroken door het contact van de auto. Met zo’n schakeling staat er alleen bij draaiende motor spanning op de draad. Bij 7-polig kabelsets is de constante stroom vaak een extra, bij 13-polige aansluitingen is dit standaard opgenomen in de kabelboom.

 

Hoogte trekhaak voor een caravan

De wet bepaalt dat het hart van de kogel tussen de 39 en 41 centimeter boven het wegdek geplaatst is. Dit geldt voor de onbeladen toestand van de auto. Een caravanfabrikant houdt hier rekening mee, zodat de caravan in principe horizontaal achter de auto hangt. Een caravan die naar voren of achter kantelt heeft een hogere of lagere kogeldruk dan een caravan die horizontaal staat.

 

Kogeldruk trekhaak voor een caravan

Het is belangrijk dat er tijdens het rijden met een caravan een flinke massa op de trekhaak rust, de zogenoemde kogeldruk. Het belang van de kogeldruk voor een caravan wordt hier uitgelegd.

Vraag een prijs op

 

Laat je voorlichten door een specialist

De specialisten van trekhaakofferte.nl kunnen je goed adviseren over de juiste keuze voor een trekhaak. Maak gelijk een afspraak voor het plaatsen van de juiste trekhaak. Zo kun je zorgeloos op vakantie met de caravan!