Een fietsendrager voor montage op de trekhaak is een populair accessoire in Nederland en België. In een handomdraai neem je daarmee je fiets, e-bike of mountainbike mee over grotere afstanden, bijvoorbeeld voor dagtochten of wielerevenementen. Er is veel keuze uit fietsendragers. We helpen je graag met aanschaf van de juiste fietsendrager.
Met een fietsendrager vervoer je je fiets op een veilige en schone manier. Je houdt de bagageruimte van je auto vrij voor de bagage en de bekleding wordt niet vies.
De keuze voor een fietsendrager is sterk afhankelijk van je persoonlijke wensen. De modellen lopen uiteen van een eenvoudige drager om af en toe een fiets over kortere afstanden mee te nemen tot doordachte constructies waarmee je zware elektrische fietsen zonder al te veel moeite achterop de auto vervoert. We onderscheiden de volgende modellen fietsendragers die gemonteerd worden op de trekhaak.
De drager is zeer compact op te vouwen en blinkt uit in eenvoud en een laag eigen gewicht. Door hem uit te vouwen klem je de drager vast op de trekhaakkogel. Het fietsframe hangt aan twee haken, er zijn geen vaste montagepunten voor de wielen. Deze dragers vergen vaardigheid om bijvoorbeeld met een spanband de fiets zo vast te zetten dat de verkeersveiligheid niet in gevaar komt en bovendien de auto niet beschadigd wordt. De dragers zijn over het algemeen niet voorzien van een voorziening voor een nummerbord of verlichting, dit moet los worden aangebracht.
Dit type fietsendrager bestaat uit een centrale koker die op de trekhaak geklemd wordt. De fietswielen rusten in dwarsgeplaatste goten, sommige modellen hebben extra verstevigingsstangen die om het fietsframe klemmen. Vaak is de drager geheel in te stellen op de afmetingen van de fiets, waardoor een veilige montage mogelijk is. De dragers zijn voorzien van de juiste -goedgekeurde- verkeersverlichting en een montage plek voor een nummerbord. Bij ouderwetse modellen was een hulpstuk ter montage op de trekhaakkogel noodzakelijk, bij modernere varianten is dat niet nodig. Op deze dragers kunnen twee en soms drie fietsen tegelijk vervoerd worden.
Het principe van deze dragersoort is gelijk aan die van de gefixeerde drager, met dat verschil dat er een scharnierpunt in de centrale koker zit. Hierdoor kan de drager kantelen terwijl deze op de trekhaak gemonteerd is. Hierdoor is de bagageruimte altijd bereikbaar, zelfs als er fietsen op de drager staan.
De populariteit van elektrische fietsen is enorm. Vanwege hun hogere massa is het verstandig om goed te kijken of de fietsendrager voldoende laadvermogen heeft en of de fiets eenvoudig te monteren is. Houd er rekening mee dat een e-bike al gauw 30 kilogram weegt, vervoer je deze per twee dan vergt dat nogal wat van de drager. Om beladen van de fietsendrager te vereenvoudigen zijn er ook modellen met losse oprijgoten die als oprit dienen.
Voor dat je een fietsendrager gaat kopen is het verstandig om antwoord te hebben op onderstaande punten.
Voor (half) elektrische en kleine auto’s die geen aanhangwagen mogen trekken zijn soms wel speciale trekhaken voor het monteren van een fietsendrager beschikbaar. Hieraan kan geen aanhangwagenkoppeling worden vastgemaakt.
Een goedgekeurde fietsendrager heeft eigen verkeersverlichting. In Nederland zijn richtingaanwijzers, remlichten, verlichting en rode reflectoren voldoende, in omringende landen gelden dezelfde regels als voor aanhangwagens. Alleen de rode lengtedriehoeken zijn dan niet verplicht. Om het aansluiten van de verlichting te vereenvoudigen hebben sommige fietsendragers een gecombineerde verlichtingsstekker, welke zowel voor een 7 als 13-polige aansluiting geschikt is.