Trekhaak monteren? Dat kan snel en goed via Trekhaakofferte.nl
Is de kofferbak van je auto te klein voor de vakantie of wil je je e-bike kunnen meenemen op een fietsendrager? Of misschien wil je wel met de caravan op stap. Laat dan een trekhaak monteren! Ook voor elektrische auto’s hebben we prima oplossingen. Vul je kenteken in en wij tonen de beste keuze trekhaak voor jouw auto.
- Trekhaak monteren bij 1 van onze 125 trekhaakmontagepartners
- Altijd een vestiging binnen een straal van 25 kilometer
- Binnen een paar minuten heb je een afspraak
Prijs berekenen
Met een trekhaak heb je nog meer gemak van je auto
Wist je dat naar schatting de helft van alle auto’s in Nederland een trekhaak heeft? Logisch, want voor niet al te veel geld zorg je ervoor dat je eigen auto in een handomdraai kan veranderen in een pick-up, een camper of een bestelbus. Simpelweg een aanhanger erachter en je bent klaar! Het monteren van een trekhaak is wel werk voor specialisten. Trekhaakofferte.nl maakt je dat heel makkelijk. Jij bestelt via trekhaakofferte.nl de juiste trekhaak voor jouw auto en een partnerbedrijf in de buurt zorgt voor een goede en betaalbare montage.
https://www.trekhaakofferte.nl/trekhaak-eindhoven
Bij Trekhaakofferte.nl kan je een trekhaak laten monteren in heel Nederland, zoals in
Eindhoven en Groningen, dit kan voor alle merken. Bijvoorbeeld je
Ford Focus, Renault Captur of Nissan Qashqai.
Kwaliteit = veiligheid
Je vindt in onze shop per automodel soms meerdere types trekhaken. Hoe je de juiste kiest, leggen we zo uit. Waar je altijd zeker van kunt zijn is dat de trekhaak die je aanschaft via Trekhaakofferte.nl niet alleen een Europese typegoedkeuring heeft, maar ook tot in lengte van jaren veilig en betrouwbaar is. Veel van de trekhaken die we leveren komen van Nederlandse topfabrikanten.
Wat kost het laten monteren van een trekhaak?
De kosten voor het laten monteren van een trekhaak zijn erg afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen is dit erg afhankelijk van welk automerk, model en type auto je hebt. Daarnaast kan je kiezen tussen verschillende soorten trekhaken en kabelsets. Ook dat heeft invloed op de kosten voor de trekhaakmontage.
Kosten berekenen
Welke trekhaak moet ik kiezen?
Moet een trekhaak functioneel zijn, of hecht je ook waarde aan de vormgeving? Het is aan jou. Je kunt kiezen uit verschillende soorten trekhaken:
- Vaste trekhaak: de kogel is altijd zichtbaar, ook als je de trekhaak niet gebruikt. Hij is gemakkelijk in gebruik en is bovendien voordelig in aanschaf.
- Afneembare trekhaak: wil je liever de kogel niet zien als je de trekhaak niet nodig hebt, dan kies je deze. Bij verreweg de meeste modellen is het montagepunt, waarmee de kogel aan het frame van de trekhaak wordt vast gemaakt, volledig onzichtbaar. De afneembare trekhaak is niet alleen fraaier, het is soms ook noodzakelijk omdat anders het nummerbord of mistachterlicht niet goed zichtbaar zijn.
- Wegklapbare trekhaak: deze trekhaak biedt het meeste gemak. De vaste kogel is wanneer hij niet in gebruik is verborgen in de achterbumper. Met een druk op de knop of door te trekken aan een hendel klap je de kogel uit en duwt ‘m in de vergrendeling. Na gebruik berg je ‘m op dezelfde manier weer op.
- Fietsendrager trekhaak: voor auto’s die van de fabrikant geen aanhanger mogen trekken zijn er speciale fietsendrager trekhaken leverbaar. De kogel hiervan is zo bewerkt dat een aanhanger niet aan te koppelen is, maar een fietsendrager wel.
Volgende stap: de keuze voor een stekkerdoos
Bij elke trekhaak is een stekkerdoos standaard meegeleverd. Daarmee sluit je de verlichting van een aanhangwagen aan op de elektronica van de auto. De stekkerdoos is vast of met een uitklapmechanisme op het trekhaak frame gemonteerd. Je kunt op trekhaakofferte.nl kiezen uit een 13-polige of 7-polige aansluiting.
- 7-polig: deze aansluiting was lange tijd standaard en is nog steeds populair, vooral wanneer de trekhaak alleen maar voor een aanhanger of een fietsendrager gebruikt wordt. Om te voldoen aan moderne internationale eisen voor aanhangerverlichting en gebruikscomfort heeft de 7-polige stekkerdoos te weinig vrije polen.
- 13-polig Jaeger: dit is bij moderne auto’s de meest gangbare aansluiting. De stekkerdoos heeft meerdere kransjes van identieke pinnetjes (polen). De stekker monteer je met een banjonetsluiting. Behalve pennen voor de verkeersverlichting van de aanhanger zijn er ook pennen voor andere functies, zoals een achteruitrijlicht op de aanhanger, het opladen van een caravanaccu of het voeden van de koelkast.
- 13-polig Multicon/West: deze aansluiting heeft zeven grote polen met daarom heen een rondje van kleinere polen. Deze is bij moderne auto’s minder gebruikelijk, het voordeel is wel dat 7-polige stekkers, die voorheen standaard waren, hierin passen.
Tip: constante stroomdraad voor de caravan
Let op: ga je een caravan trekken en tijdens het rijden gebruik maken van extra functies zoals het opladen van de moveraccu of de koelkast laat dan een constante stroomdraad (klemnummer 30) en/of een geschakelde stroomdraad (klemnummer 15) aansluiten. De draadoppervlakte moet minimaal 2,5 mm2 zijn. Vaak zijn de draden al wel aanwezig in een 13-polige aansluitset, maar worden niet altijd standaard aangesloten. De 7-polige stekkerset wordt zonder zo’n draad geleverd.
Universele of merkgebonden kabelset
De verlichting van de aanhanger, caravan of fietsendrager wordt met een kabelboom en een stekkerdoos aangesloten op de auto. De geschikte kabelset kies je niet zelf, die schrijft de fabrikant van de auto of de trekhaak voor. Wat gebruikt de trekhaakspecialist?
- Universele kabelset: deze eenvoudige set is geschikt voor auto’s zonder CANBUS bedrading, achterlichten met led-techniek of een af-fabriek trekhaakvoorbereiding. Met schuifstekkers of met Scotch blokjes (kabelverbinders) worden de draden verbonden met de draden van de autoachterlichten. Hoewel de montage eenvoudig lijkt, is het toch werk voor een specialist. Een niet goed beschermde montage is een bron van vervelende storingen.
- Modelspecifieke kabelset: sommige auto’s zijn af-fabriek voorbereid op de montage van een trekhaak. Dan liggen er kant-en-klare stekkers bij de achterlichten of achter de bekleding van de bagageruimte. Hierop sluit je heel eenvoudig en storingsvrij de kabelset van de trekhaak aan.
- Modelspecifieke kabelset met interface: heeft een auto een CANBUS bekabeling en/of achterlichten met led-techniek, dan is het nodig om een extra interface te plaatsen. Dat is een elektronisch kastje dat signalen van de auto-elektronica ‘vertaalt’ naar elektrische stroom naar de trekhaakstekkerdoos. De monteur moet de interface vaak inleren in de boordelektronica van de auto. Bij moderne auto’s worden dan gelijk extra functies geactiveerd, zoals het uitschakelen van rij-hulpsystemen wanneer er een aanhangwagen is aangekoppeld of een uitgebreide controle van de aanhangwagenverlichting.
Prijs berekenen
Tips:
- Wil je weten wat je auto maximaal mag trekken? Dit vind je in het instructieboekje van de auto, op de kentekencard en op de website van de RDW. Let op het verschil in toegestaan trekgewicht tussen een geremde of ongeremde aanhangwagen. Let ook op de kogeldruk, dat is de maximale hoeveelheid kilo’s die er verticaal op de trekhaak mag drukken.
- Een trekhaakkogel moet vetvrij zijn. Hierdoor blijft er geen vuil kleven en klemt de koppeling van de aanhanger of caravan optimaal. Een roestige kogel kun je licht opschuren om piepen en kraken te verminderen.
- Een Europese trekhaakkogel heeft een diameter van 50 mm, dit wordt bij de APK-gecontroleerd op slijtage.
- Op elke trekhaak hoort een oog te zitten om de zogenoemde losbreekkabel van de aanhangwagenrem vast te zetten. Een ongeremde aanhangwagen heeft een staalkabel of ketting die je aan een aparte hulpkoppeling vastmaakt. Zo’n koppeling zit niet standaard op een trekhaak. Eventueel kun je ook een stevige karabijnhaak gebruiken om de kabel of ketting vast te zetten aan een oog van de trekhaak.