Campers zijn razend populair. Om de mogelijkheden te vergroten kun je een trekhaak onder je camper monteren. Dat maakt het gebruik van een fietsendrager of een trailer voor een boot of motorfiets veel makkelijker. Onder vrijwel alle campers kan je een trekhaak monteren, of dat nu een buscamper of een kampeerauto met een speciaal camperchassis is.
Veel populaire kampeerauto’s vallen onder de categorie buscamper. Dit zijn standaard bestelauto’s die voorzien zijn van een kampeerautointerieur. Populaire modellen zijn de Volkswagen T5 en T6 California of de Westfalia Sven Hedin op basis van de Volkswagen Crafter of de MAN TGE. Uiteraard zijn ook de Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer erg gewild als buscamper. Voor dit soort modellen is een standaard trekhaak leverbaar. Door de in de fabriek voorbereide bevestigingspunten kun je makkelijk een trekhaak onder de camper bouwen. De door de fabrikant opgegeven cijfers van het trekgewicht en de kogeldruk blijven onveranderd geldig.
Inmiddels komen er ook elektrische buscampers op de markt. Dit zijn vaak afgeleiden van bestaande bestelauto’s. Deze campers zijn over het algemeen wel geschikt voor het monteren van een trekhaak, of het toegestaan is om een aanhanger te trekken hangt af van het merk en type kampeerauto.
Ook onder een integraalcamper, alkoofcamper, of een semi-integraal kampeerauto kun je een trekhaak bouwen. Deze campers hebben vaak een speciaal camperchassis van AL-KO. Dit chassis is vastgemaakt aan het voorste deel van het chassis van het basisvoertuig. Voor de montage van een trekhaak aan een speciaal AL-KO kampeerautochassis is een aanvullend frame noodzakelijk. Dit is een in lengte verstelbaar hulpchassis, dat aan het bestaande voertuigchassis vast gebout wordt. De trekhaak zelf is dan uitgevoerd als flenskogel. De maximale massa die getrokken mag worden, is afhankelijk van de leverancier van de trekhaak. Je kunt dus niet zomaar uitgaan van de gegevens die de fabrikant van het basisvoertuig opgeeft.
Het monteren van een trekhaak aan een buscamper is niet moeilijk. De montagepunten zijn vaak goed bereikbaar, meestal ligt er al een kant en klare connector voor het aansluiten van de kabelset. Montage van een trekhaak aan een camper met een separaat camperchassis is werk voor de specialist. Dit komt omdat er geboord moet worden op cruciale punten in de camperopbouw. Ook heeft niet elk garagebedrijf genoeg ruimte in de werkplaats om te werken aan een grote kampeerauto.
Wij raden aan om hulpveren op de achteras te plaatsen. Dit zorgt voor optimaal rijcomfort als je een aanhanger trekt met een camper. Erg populair is luchtvering, hiervoor zijn kant-en-klare modelspecifieke sets te koop.
Overweeg je een trekhaak te laten monteren op je camper voor het trekken van een aanhanger? In de meeste gevallen heb je dan een BE-rijbewijs nodig. Weegt je camper maximaal 3.500 kg en wil je een aanhanger trekken? Dan is een BE noodzakelijk. Is het laadvermogen van je camper minder dan 3,5 ton, dan is het BE-rijbewijs nodig als de toegelaten massa van de camper en de toegelaten massa van de aanhanger hoger zijn dan 3.500 kg. Een aanhanger tot 750 kg mag altijd zonder aanhangerrijbewijs getrokken worden.
In Nederland kun je zonder keuring een trekhaak onder een camper plaatsen. Wel wordt bij de APK-check gekeken naar de staat van de trekhaak.
Voor onderstaande campers levert trekhaakofferte.nl zeker een trekhaak. Ook voor andere campers is er een trekhaak op maat leverbaar.