Wil je een trekhaak onder de auto plaatsen, dan kun je deze eventueel zelf monteren. Dit is toegestaan en met het juiste gereedschap in een paar uur uit te voeren. Er komt veel bij kijken, zowel in werkzaamheden, werkruimte als kennis.
Zelf een trekhaak monteren lijkt vrij eenvoudig. Koop je een nieuwe trekhaak, dan wordt deze door de fabrikant geleverd met een montagehandleiding. Deze is voertuigspecifiek en geeft precies aan op welke punten de trekhaak aan de autocarrosserie vastgemaakt moet worden. Ook is aangegeven of en waar je gaten moet boren in de carrosserie van de auto voor het monteren van bouten of het doorvoeren van kabels.
Zo ga je te werk als je je trekhaak zelf wil plaatsen:
Wanneer een trekhaak in samenspraak met de autofabrikant ontwikkeld is, staan deze boorpunten vaak ook gemarkeerd of voorbereid in de auto. Dat maakt het zelf monteren van een trekhaak heel erg gemakkelijk. Bij een eigen ontwikkeling door de trekhaakfabrikant kan het noodzakelijk zijn om de juiste boorpunten exact uit te meten of om gebruik te maken van een sjabloon. Als je dan toch de trekhaak zelf wilt plaatsen, moet je veel technische ervaring hebben. Gebruik in alle gevallen alleen de montagematerialen zoals bouten, ringen en doorvoerrubbers die zijn meegeleverd met de trekhaak.
Ook als je de trekhaak zelf monteert is een prettige en vooral veilige manier van werken belangrijk. Een hefbrug en ook zwaarder gereedschap, zoals een dopsleutelset met ¾” aansluiting, een momentsleutel en een degelijke boormachine met stappenboor zijn een must voor deze klus. Het is bovendien verstandig om een extra persoon in de buurt te hebben om de zware trekhaak op zijn plaats te houden tijdens het plaatsen.
Is je auto voorzien van parkeersensoren in de achterbumper, zorg dan voor een schakeling die ze buitenwerking stelt als de trekhaakstekkerdoos gebruikt wordt.
Moderne autoverlichting is zeer gevoelig voor afwijkingen in spanning en stroom. Bovendien kan er aansturing zijn door een CAN-BUS systeem, waarbij één draad meerdere functies kan hebben. Eenvoudigweg de kabelset aan de bestaande bedrading van de autoachterlichten aansluiten is vaak niet (meer) mogelijk. Ook kan het noodzakelijk zijn om een interface te plaatsen. Hierdoor ‘communiceert’ de verlichting van de aanhanger met de boordcomputer van de auto en worden elektrische storingen voorkomen. Voor het toevoegen van een trekhaak kabelset aan de auto-elektronica, het zogenoemde inleren, is vaak specialistische computerapparatuur noodzakelijk. Dat is een vrijwel ondoenlijke klus als je de trekhaak zelf gaat plaatsen.
In Nederland hoeft een auto niet afzonderlijk gekeurd te worden als er een trekhaak gemonteerd is, ook niet als je deze zelf monteert. Wel is de montage een aandachtspunt voor de APK. Deze ziet toe op een degelijke bevestiging. Wanneer je zelf een trekhaak plaatst en eigenhandig veranderingen aan je auto aanbrengt en niet aantoonbaar volgens de fabrieksrichtlijnen hebt gewerkt, vervalt mogelijk je fabrieksgarantie. Elektronicaproblemen door het monteren van een stekkerset of roestvorming bij doorvoeren komen in dat geval voor eigen rekening.
Het zelf monteren van een trekhaak is eigenlijk af te raden. Het is werk voor een specialist. De monteur heeft een opleiding gehad om dit soort werkzaamheden snel en foutloos uit te voeren. Bovendien krijgen specialisten aanvullende cursussen van trekhaakfabrikanten om de montagekwaliteit nog verder te verbeteren. In een professioneel uitgeruste werkplaats is al het juiste gereedschap voorhanden om gedegen en veilig te werken. Door ervaring met autoconstructies en elektronica is een monteur in staat het monteren van een trekhaak vakkundig en storingsvrij uit te voeren. Bovendien blijft door de professionele manier van werken de fabrieksgarantie altijd in stand. Kies daarom voor het monteren van een trekhaak altijd voor een kenner. Bereken via Trekhaakofferte.nl de prijs voor de trekhaakmontage en plan een afspraak bij de dichtstbijzijnde specialist, dan ben je verzekert van een degelijke montage van de trekhaak.