Veelgestelde vragen

 

Categorie: Trekhaak typen

 

Wat is een vaste trekhaak?

Een vaste trekhaak zit ‘vast’ gemonteerd aan de auto en is altijd zichtbaar.

 

Wat is een afneembare trekhaak?

Bij een afneembare trekhaak kan je de trekhaak eenvoudig demonteren/ontkoppelen wanneer de trekhaak niet gebruikt wordt.

 

Wat is een wegdraaibare trekhaak?

Bij een wegdraaibare trekhaak kan je de trekhaak eenvoudig uit het zicht wegdraaien wanneer hij niet wordt gebruikt.

 

 

Prijs berekenen

Wat is een flenskogel trekhaak?

Een flenskogel trekhaak is een vaste trekhaak die vaak wordt ingezet bij een bestelbus, pick- up of chassiscabine wanneer er veel gewicht getrokken moet worden.

Meer informatie over trekhaakmontage

 

Is er voor elke auto een trekhaak leverbaar?

Voor de meeste auto’s is er een trekhaak leverbaar. Er zijn uitzonderingen waar het niet altijd mogelijk is zoals bij campers, klassieke en exclusieve auto's.

 

Zijn er trekhaken voor hybride of elektrische auto’s?

Tegenwoordig mogen hybride en elektrische auto’s wel fietsdragers dragen maar geen zware objecten zoals caravans trekken. Voor deze auto’s is er een speciale fietsdrageroplossing ontwikkeld, ook wel RMC-kit, genoemd.

 

Welke type trekhaak is geschikt voor mijn auto?

Voor de meeste auto’s kan je kiezen tussen vaste of afneembare trekhaken. Voor sommige automerken zijn ook wegdraaibare trekhaken beschikbaar. Check welke typen trekhaken voor jouw auto beschikbaar zijn door het kenteken in te vullen in de kentekenvinder op de website. Of door het merk, model en bouwjaar in te vullen en het actuele aanbod van mogelijke trekhaakoplossingen direct verschijnt.

 

Welke trekhaak moet ik kiezen?

Wanneer je kan kiezen dan is de vaste trekhaak het voordeligst. Een afneembare of wegdraaibare trekhaak heeft als voordeel dat ze onzichtbaar zijn wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt. De afneembare trekhaak is eenvoudig af te koppelen en op te bergen in de kofferbak wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt. De wegdraaibare trekhaak is eenvoudig achter de bumper weg te draaien wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt.

Stel jezelf bij de keuze van een trekhaak dus de volgende vragen:

 

Waar ga ik de trekhaak voor gebruiken?

Voor het trekken van een caravan, aanhanger, paarden- of boottrailer of alleen voor een fietsendrager?

 

Hoe frequent ga ik een trekhaak gebruiken?

Wekelijks of een paar keer per jaar?

 

Wil ik dat de trekhaak wel/niet zichtbaar is achter mijn auto?

Een vaste trekhaak is altijd zichtbaar en een afneembare of wegdraaibare is niet altijd zichtbaar.

 

We werken met A-merk trekhaken.

We werken met A-merk trekhaken. Wanneer er geen geschikte oplossing is, zullen andere kwalitatieve merken als alternatief worden gebruikt.

 

Categorie: Kabelsets

 

 

Wat is een kabelset?

Bij de montage van een trekhaak heb je ook een kabelset nodig. De kabelset wordt aangesloten op de elektra van de auto zodat de remlichten het doen van het te trekken object (caravan, fietsendrager, aanhanger, boot- of paardentrailer) wanneer je remt tijdens het rijden.

 

Welke elektrische aansluiting heb ik nodig?

Je kan kiezen tussen een 7- en 13-polige aansluiting, afhankelijk van waar de trekhaak voor wordt gebruikt.

 

Wat is een 7-polige stekker?

Een 7-polige aansluiting is noodzakelijk voor een goed werkende verlichting (remlichten, mistlamp ed.) en richtingwijzers op het voertuig.

 

Wat is een 13-polige stekker?

Bij wat complexere trekobjecten zoals een caravan is vaak extra stroomvoorziening nodig voor bijvoorbeeld een koelkast en de binnenverlichting. Dan heb je een 13-polige aansluiting nodig.

 

Wanneer heb ik een verloopstekker nodig?

Het is mogelijk dat je auto een 13-polige stekkerdoos heeft en het object dat je wilt trekken een 7-polige stekker. Je kan bij ons een koppelstuk kopen, een zogenaamde verloopstekker. Heeft je auto een 7-polige stekkerdoos en het te trekken object een 13-polige aansluiting? Dan hebben we daar ook een koppelstuk ofwel ‘verloopstekker’ voor. Houd er wel rekening mee dat functies zoals bijvoorbeeld ‘achteruitrijlichten’ en ‘constante stroom’ dan niet meer werken.

 

Is het ombouwen van 7-polig naar 13-polig mogelijk?

Ombouw van 7 naar 13-polig is altijd mogelijk. Kijk wel van tevoren welke 13-polige aansluiting je nodig hebt.

Prijs berekenen

 

Categorie: Techniek

 

Hoeveel mag ik trekken met mijn auto?

De maximale toegestane treklast staat aangegeven op het kentekenbewijs van het voertuig.

 

Wat is de maximale kogeldruk bij mijn auto?

De maximaal toegestane verticale kogeldruk is de maximale druk die verticaal uitgeoefend mag worden op de trekhaak. De kogeldruk wordt bepaald door de autofabrikant en staat vermeld op de trekhaak.

 

Blijven mijn parkeersensoren (PDC) wel actief?

Parkeersensoren (PDC) zien een caravan, trailer of aanhanger als een ‘obstakel’ en geven, zoals de bedoeling is, een signaal af. Om toch gebruik te kunnen blijven maken van de parkeersensoren, zijn er voor de meeste auto’s voertuig specifieke kabelsets die de parkeersensoren automatisch uitschakelen bij gebruik van de trekhaak. Wanneer de kogel van een vaste trekhaak als een ‘obstakel’ wordt gezien en de werking van de parkeersensoren verstoren, is een afneembare trekhaak een goede oplossing.

 

 

Wat is het inleren of coderen van de trekhaak in de boordcomputer van een auto?

Bij moderne auto`s worden vaak voertuig specifieke kabelsets gebruikt zodat deze goed communiceren met alle elektronica van de auto zelf. Bij sommige automerken/modellen is het ook noodzakelijk om de trekhaak in het CAN-systeem aan te melden middels een codering (ook wel ‘dealeractivatie’ genoemd.) Wij werken volgens de voorgeschreven fabrieksvoorschriften van de automerken. En hebben alle toegang tot het coderen van trekhaken in de boordcomputer van alle automerken en modellen. Zodat na montage van de trekhaak alle elektronica zoals parkeersensoren- en mistlampen naar behoren werken.

 

Moet mijn auto na de trekhaakmontage nog terug naar de dealer?

Nee omdat we voertuig specifieke kabelsets gebruiken is het in een enkel geval nodig om de module bij de dealer in te lezen.

 

Wat is een bumperuitsnede?

Wanneer een auto niet genoeg ruimte biedt om een trekhaak te plaatsen is het soms noodzakelijk om extra ruimte te creëren en wijzigingen in de bumper aan te brengen. De bumperuitsnede kan een inkeping zijn aan de onderkant of het midden van de bumper en mag niet zichtbaar zijn op drie meter afstand van het voertuig. Bij de trekhaakkeuze van het voertuig geven we aan of er een bumperuitsnede vereist is.

Prijs berekenen

 

Categorie: Service

 

Kan ik een losse trekhaak kopen?

Een trekhaakmontage moet veilig en vakkundig worden uitgevoerd door een professionele monteur. Daarom verkopen we alleen trekhaken inclusief montage.

 

Hoe en waar kan ik een afspraak maken voor een trekhaakmontage?

Via de website kan je door het invullen van je postcode of woonplaats eenvoudig een afspraak maken voor de montage van de gekozen trekhaak bij een van de 125 aangesloten trekhaakpartners in Nederland. Dat zijn erkende garagebedrijven en specialist op het gebied van trekhaakmontages. Na de gekozen garage, volgt een bevestiging per e-mail en neemt de garage zelf nog contact met je op om een definitieve afspraak te maken.

 

Hoe lang ben ik mijn auto kwijt voor de trekhaakmontage?

Een trekhaakmontage is arbeidsintensief dus hou er rekening mee dat de auto een dag in de werkplaats moet blijven. Vraag naar de mogelijkheden van vervangend vervoer of haal- en brengservice.

 

Hoe en wanneer moet ik betalen?

Betaling kan met pin of contant bij het afhalen van de auto.

 

Krijg ik garantie op mijn trekhaak?

Wij geven 5 jaar garantie op een trekhaak en kabelset. Overige garanties vallen onder de garantievoorwaarden van de trekhaakpartner waar de trekhaak is gemonteerd.

 

Categorie: Fietsendragers

 

Verkopen jullie ook fietsendragers?

Ja, we verkopen ook fietsendragers.

 

Mag ik op mijn trekhaak 2 elektrische fietsen vervoeren?

Dat hangt af van enerzijds de maximale kogeldruk van de trekhaak (zie S-waarde op typeplaatje) en anderzijds het totaalgewicht van de fietsen vermeerderd met het gewicht van de fietsendrager.

 

Mijn fiets op de drager komt onder het rijden tegen de auto, wat nu?

Ga na wat de afstand is van het hart van de kogel tot aan de rand van de bumper. Die afstand mag variëren tussen 6,5 en 12 cm.

 

Categorie: Overig

 

Moet ik mijn auto met trekhaak laten keuren?

Nee, dat was vroeger zo en is tegenwoordig niet meer nodig. Op het kentekenbewijs van de auto staat wat de auto mag trekken. De trekhaak zelf is een voor de auto een Europees goedgekeurd artikel.

 

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een aanhanger en caravan?

Met een B rijbewijs mag je een aanhanger of caravan trekken tot 750 kilogram. Hou er ook rekening mee dat de aanhanger of caravan niet zwaarder beladen mag zijn dan 750 kilogram!

 

Aanhanger of caravan zwaarder dan 750 kilogram?

Wanneer je een caravan of aanhanger wil trekken die zwaarder is dan 750 kilogram? Dan heb je een BE rijbewijs nodig waar je een apart (praktijk)examen voor moet afleggen.

 

Vul je kenteken in

Helaas, het lukt ons niet je kenteken op te halen

Doorgaan zonder kenteken